Vores sygeplejersker er uddannet til at vejlede jer i dyrenes kost.
På vores klinikker sælges foder af god kvalitet, som er testet, så vi kan stå inde for produkterne.
Vi sælger foder fra følgende leverandører:
- Hill's
- Specific
- Virbac
- Eukanuba
Hver dag bliver vi mødt med spørgsmålet om forskellen mellem kvalitetsfoder og billigt supermarkedsfoder. Er der forskel eller er det kun prisen?
I klinikken ser vi problemerne, som opstår ved fodring med billige produkter. Ofte har dyreejere selv erkendt de store mængder afføring, der vidner om et stort indhold af uoptageligt foder.
Derudover ses resultatet ofte som mat og glansløs pels samt vækstproblemer hos hvalpe.
Forskelle på foder af god og ringe kvalitet kan vurderes ud fra følgende:
- Råvarernes kvalitet og fordøjelighed
- Råvarernes konstans
- Holdbarhed
- Konstant kvalitets- og biologisk kontrol
- Optimalt indhold
Råvarernes kvalitet og fordøjelighed
Råvarerne i foderet er meget bestemmende for prisen. Anvendes f. eks som i mange billige europæiske fabrikater, oksefedt med et lavt indhold af sunde polyumættede fedtsyrer fremfor kyllingefedt med et meget højt indhold af samme, kan prisen holdes lavere.
I højkvalitetsfoder er ikke tilsat kød-& benmel, som i økonomifoder. Det er selvsagt billigt at bruge selvdøde dyr som foderelement!
I varedeklarationer til hobbydyr (modsat produktionsdyr) opgives foderets totale indhold og ikke fordøjeligt indhold. Det betyder, at indholdet i foder synes ens, nemlig præcis de værdier, som er normer for den pågældende dyreart. Deklarationerne bliver derfor helt uanvendelige, når et foder skal vurderes. Dette kan illustreres ved at en spand spilolie tilsat en gammel sko kan indeholde den rette mængde fedt og protein for en hund. Der er blot den lille hage derved, at fordøjeligheden er lig nul!
Dette er årsagen til, at dyr der fodres med foder af dårlig kvalitet, har betragtelige mængder afføring - alt det uoptagelige må nemlig ud igen.
Råvarernes konstans
Gode fodertyper produceres udfra en bestemt formular. Det betyder samme råvarer i samme mængde hele tiden. Det er altid råvarer fra nøjagtig de samme producenter, som anvendes i foderet. Råvarernes konstans sikres ved at råvarerne produceres i et konstant miljø.
Dette betyder uendelig meget ved udfodringen. Ofte har folk fodret med et foder i lang tid for pludselig at have en hund med diarre. På foderets deklaration kan ikke erkendes en ændring - men billigproducenterne skifter ofte kulhydratkilde afhængigt af indkøbsprisen. Kulhydraterne kan være majs eller korn. Det er deklarationerne lige glade med, men det er hundemaverne ikke. Deres enzymsystemer kræver tid for tilvænning til nye kulhydrater.
Holdbarhed
Holdbarhed er svær at teste. Indholdet af næringsstoffer nedbrydes med tid, hvis der ikke tilsættes konserveringsmidler. Gode fabrikater indeholder naturlige antioxidanter, som også er mere kostbare.
Konstant kvalitets- og biologisk kontrol
Historisk set har de store velrenommerede foderfirmaer testet og konstrueret deres fodertyper ud fra testfodringer og fundne behov. Producenterne af billigfoder har efterfølgende koblet sig på ved kemisk analyse af de gode typer. Derfor er det ikke underligt, at der i dag ikke er de store kemiske forskelle på de let analyserbare dele som energi, protein, fedt, calcium og fosfor. Men en reel foderundersøgelse er ikke så simpel. Ofte er indholdet af andre stoffer i billigt foder langt fra optimale. Det kan være vitaminer eller indhold af mineraler som magnesium, kalium, kobber, zink, natrium m.v. og det kan være mikromineraler som chrom, kobber og selen eller indhold af glukosamin og chondroitin eller det hjertemuskulaturstimulerende stof carnitin.
Alle disse stoffer skal både være til stede i rette mængde, men også være afbalancerede i forhold til hinanden.