Vaccinationsprogram for influenza
Føllet kan vaccineres efter 5 - 6 måneders alderen.
For heste/ponyer, der påbegynder deres basisvaccinationsprogram efter 31. december 2012, gælder følgende regler:
Der basisvaccineres 2 X med et interval på 3 uger til 3 måneder, og efter 6 måneder (+/- 3 uger) genvaccineres hesten. Herefter opfølges vaccinen årligt.
Heste skal som hovedregel vaccineres med højst 365 dages mellemrum. Hvis man starter internationale stævner, må vaccinationsintervallet ikke overstige ½ år. Det skyldes, at vaccinen ikke dækker særlig godt, hvis der er gået mere end 6 - 8 måneder siden sidste vaccination.
Mere information om dette kan findes på Dansk Rideforbunds hjemmeside.
Herpesvirus (virusabort)
Der er flere forskellige symptomer forbundet med herpesvirus-infektioner hos heste. Mest almindelig er det en luftvejsinfektion især hos ungheste. Efter udbrud af luftvejsinfektionen kan følge abort hos drægtige hopper ofte 2 - 8 uger efter udbruddet. Hopperne er symptomløse udover aborten. Abort kan kun forekomme hos hopper, som på smittetidspunktet var mere end 5 måneder henne i drægtigheden. Der er altså ingen fare hos nyligt bedækkede hopper. Er hopperne tæt på foling kan føllet fødes levende, men svækket.
Endelig kan enkelte heste pådrage sig lammelse af bagparten evt. med døden til følge.
Vaccinationsprogram for herpes
Det kan være en ide at vaccinere især ungheste for at undgå den til tider langvarif luftvejsinfektion. Der skal basisvaccineres 2 X med 4 ugers mellemrum efterfulgt af årlige revaccinationer - helst halvårlige hos ungheste. Drægtige hopper vaccineres i den følsomme periode. Vaccinen er kun dækkende i 2 måneder ved modvirkning af abort. Derfor vaccineres i 5., 7. og 9. drægtighedsmåned.
Kværke
Kværke er en smitsom bakteriel infektion forårsaget af Strepococcus Equi. Det er en luftvejsinfektion, som især giver voldsom hævelse i svælget med efterfølgende reaktion og abcess-dannelse i de lokale lymfeknuder. Der er høj feber og svækket almenbefindende.
Mange heste kommer sig ved behandling og vil herefter have en immunitet på ca. 3 år, hvor gensmitte ikke forekommer. For enkelte heste vil sygdommen have dødelig udgang. Der er nu kommet en vaccine på markedet til forebyggelse. Den anvendes til heste, der er i risiko for smitte.
Ved sygdom behandles med antibiotika.
Vaccinationsprogram for kværke
Føl kan vaccineres fra 4 måneders alderen. Drægtige og diegivende bør ikke vaccineres (vaccinen er en levende svækket vaccine). Der basisvaccineres 2 X med 4 ugers mellemrum. Derefter hver 3. måned ved højrisikogrupper og hver 6. måned ved medium-risikogrupper. Vaccinen er først virksom efter basisvaccinationen.
Der vaccineres i mundslimhinden, hvor der efterfølgende kan ses en lille knude, som forsvinder efter få dage.
Der kan ikke behandles med antibiotika i ugen efter vaccinationen uden tab af vaccine-effekt.