Stress kan også være en medvirkende faktor til udviklingen af FLUTD. Nogle katte er meget følsomme overfor stress. Stressfaktorer kan være: nyt familiemedlem (både mennesker og dyr), ny kat i området, nyt hjem, nyt kattegrus, nyt foder osv. Spørg gerne på klinikken for råd og vejledning, hvis din kat nemt bliver stresset.
Andre medvirkende faktorer er nedsat væskeindtag, nedsat urineringsfrekvens, sukkersyge samt neutralisering. Især kastrerede hankatte har øget risiko for at blive ramt af FLUTD.
En simpel blærebetændelse reagerer hurtigt på antibiotikabehandling og katten kommer sig som regel hurtigt. Det er selvfølgelig vigtigt, at der ikke er andre problemer, som kan komplicerer forløbet og derved forlænge behandlingsforløbet.
Behandlingen for krystaller i urinen er et specielt diætfoder, der kan købes hos dyrlæger. Dette foder opløser krystallerne bl.a. ved at sænke pH-værdien i urinen. Efter endt behandling anbefaler vi en kontrol-urinundersøgelse, for at sikre at der ikke længere er krystaller i urinen. Derudover er det vigtigt (når krystallerne er væk) at fortsætte på et foder som forebygger nye dannelser af krystaller, så man så vidt muligt undgår tilbagefald.
Årsagen til at det er vigtigt at få behandlet og opløst krystallerne er, at der er risiko for at krystallerne kan tilstoppe urinrøret og derved forårsage at blæren bliver overfyldt og i værste fald kan springe.
Lidelser i øvre urinveje:
Akut nyresvigt kan forekomme hos katte i alle aldersgrupper og kan opstå, hvis katten f.eks. har indtaget noget der er giftigt for nyrerne. Mere almindeligt, er kronisk nyresvigt (mest almindeligt hos ældre katte), hvor nyrernes funktion over længere tid er blevet dårligere. Selvom sygdommen har været undervejs i længere tid, kan de kliniske symptomer godt opstå pludseligt. Katte med kronisk nyresvigt begynder ofte at tabe sig, drikke mere, nedsætte deres pelspleje, samt sove mere. Nyrerne hos en rask kat har meget større kapacitet end nødvendigt, hvilket betyder at katten tit først får symptomer på nyresvigt, når 75 % af nyrevævet er gået tabt og ikke længere er funktionelt.
Ved at udtage en blod- og urinprøve, er det muligt at bedømme nyrernes funktion og vurdere hvor fremskreden tilstanden er.
Kronisk nyresvigt opdages desværre tit først sent i sygdommens udvikling, hvilket betyder at det kan være svært at behandle, da nyrevæv, der er gået tabt, ikke kan genopbygges igen. Ved milde tilfælde, hvor sygdommen opdages i et tidligt stadie, kan man med medicinsk behandling og specialfoder mindske symptomerne og bevare det resterende nyrevæv, hvorfor mange katte kan få en god alderdom trods kronisk nyresygdom.