Den nye hvalp

  • Sundhedsundersøgelse, chipmærkning og vaccination
  • Ormekur
  • Lopper, flåter og andre parasitter
  • Fodring
  • Tandskifte
  • Forsikring/sygeforsikring

Når man får en ny hvalp, sker der rigtig mange ting. Både som ny hundeejer, men også for hvalpen.

Det kan for nogle hvalpe være meget stressende og angstfuldt at flytte fra de trygge rammer hos mor og søskende til et helt nyt hjem med fremmede dufte, lyde og mennesker. Nogle opdrættere tilbyder, at man som ny ejer kan komme på besøg op til flere gange, inden man skal have hvalpen hjem. På den måde kan både hvalp og ejer få muligheden for at danne et bånd, og hvalpen har vænnet sig til duften af sine nye ejere.

Når hvalpen så kommer hjem, er det vigtigt at gøre det så trygt for den som muligt. Lad den sove i nærheden af jer, indtil den er tryg ved sit nye hjem. Lad den ikke være alene hjemme eller overrumple den med mange nye gæster det første stykke tid.

Man kan med fordel anvende tryghedsferomoner (DAP), som mimikere de feromoner, som tæven udskilte til sine hvalpe for at berolige dem. Feromonerne findes i forskellige måder, både som spray, diffusor og halsbånd, afhængig af den individuelle situation. 

Spørg os i klinikken, så hjælper vi med at finde den helt rigtige.

Sundhedsundersøgelse, chipmærkning og vaccination

Oftest kommer hvalpen til dyrlæge for første gang, når den er omkring 8 uger gammel (lige inden den skal til sit nye hjem). Her bliver den sundhedsundersøgt og vaccineret. 

Der tjekkes for medfødte sygdomme, og der undersøges bl.a. for navlebrok, tjekkes tandstilling samt kønsorganer. Det er ikke unormalt, at en eller begge af hanhundens testikler ikke er faldet ned på daværende tidspunkt. Disse kan falde på plads i løbet af de næstkommende måneder, men er de ikke fortsat ikke på plads, når hunden er 8 måneder gammel, så betegnes hunden som kryptorchid. Denne tilstand er arvelig, ligesom flere andre lidelser, der tjekkes for ved hvalpens første besøg.

En hvalp skal vaccineres, når den er 8, 12 og 16 uger. Dette skyldes, at hvalpen er under påvirkning af tævens immunforsvar, mens den får råmælk og bor hos hende. Man kan ikke vide på forhånd, hvornår hvalpen begynder at udvikle sit eget immunforsvar: nogle begynder allerede, når de er omkring 8 uger gamle, andre først omkring 16-ugers alderen. Derfor vaccineres hvalpen på ovennævnte tidspunkter, for at sikre, at dens eget immunforsvar er blevet immuniseret overfor vaccinen, og at man ikke har vaccineret den, mens den havde tævens antistoffer i kroppen. Desuden findes omkring 10% af hvalpene, som fortsat ikke har fuld immunitet ved 16-ugers alderen. Derfor vaccineres hvalpen igen ca. 6 måneder efter ved et såkaldt ”unghundetjek”. 

Hvalpen skal som minimum vaccineres med kernevaccinen, som dækker over de alvorlige sygdomme: hundesyge, parvovirus og smitsom leverbetændelse. Desuden vælger nogle at vaccinere deres hvalpe mod leptospirose og/eller kennelhoste. Skal hvalpen med ud og rejse, skal den ligeledes vaccineres for rabies. Dette kan dog først gøres tidligst, når hvalpen er 12 uger gammel. Læs mere om vaccinationerne her.

Hvalpen vil desuden oftest blive chipmærket i forbindelse med sit første dyrlægebesøg. I Danmark er det nemlig lovpligtigt, at hvalpen er chipmærket, inden den er 8 uger gammel. Dette gøres ved at indføre en chip under huden på hunden, hvor den bliver liggende i hundens levetid. Hunden skal derfor kun have ét stik for at blive chipmærket. Chippen har et unikt nummer, som kun den hund vil have. Chippen er ikke synlig, så for at aflæse nummeret, skal man have en bestemt scanner. Nummeret skal registreres med hundens signalement og ejers oplysninger inde på Dansk Hunderegister. Derudfra kan man identificere en hund og dens ejer udelukkende på dens chipnr. 

Når hvalpen så kommer til sin 12 ugers vaccination, er dette som regel med sin nye ejer. Her undersøges hvalpen nøje igen og vaccineres, men vi får også en god snak med de nye ejere om hvalpens liv derhjemme, socialisering og andre opmærksomhedsområder som forebyggende loppe-flåt behandling, ormekur, tandbørstning og meget andet, som er relevant for den pågældende hvalp.​

Ormekur

​Hvalpe kan inficeres med orm allerede i fosterstadiet og kan således fødes med orm. Desuden kan orm overføres fra tæven til modermælken og inficere hvalpene denne vej fra. Og vigtigst af alt, kan ormeinfektioner ske via indtagelse af kontamineret afføring. Der er altså rigelige måder, hvorpå en lille hvalp kan få orm. Derfor anbefales, at hvalpen får en ormekur på forskellige tidspunkter af sit liv. På den måde sikrer man sig, at hvalpen ikke kompromitteres af en ormebyrde, udvikler sygdom eller fejlernæring og opbygger et stærkt immunforsvar. 

Det anbefales, at hvalpene har fået ormekur tre gange, inden de kommer fra opdrætteren. Når hvalpen kommer til sin 12-ugers sundhedsundersøgelse og vaccination med sin nye ejer, vil den få mere ormekur med hjem, så den kan behandles ved 12, 16 og 24 ugers alderen.

Læs mere om orm hos hund her.

Lopper, flåter og andre parasitter

​Nogle hvalpe vil have lopper, når de kommer til dyrlægen første gang. Dette opdages oftest, fordi ejer synes, den klør sig, og der findes loppeekskrementer (eller endda lopper), når hvalpen kæmmes. Andre parasitter kan være flåter, øremider eller hårsækmider.

Øremider ses næsten kun hos unge hunde og yderst sjældent i dag. Det er forbundet med et umodent/sårbart immunforsvar, og hvalpen klør sig meget i ørerne og kan have sår og betændelse deri. Hårsækmider er ligeledes en sjælden parasit, der ses hos dyr med nedsat/modtageligt immunforsvar. Typisk taber hvalpen pels i områder, og kløe kan forekomme.

Vi ser efter alle disse parasitter og flere til, når hvalpen besøger os. Vi snakker om, hvorvidt vi kan forebygge nogle af disse parasitter, og hvad der vil være bedst i det specifikke tilfælde.

Læs mere om lopper og flåter her

Fodring

Det er vigtigt, at hvalpe får et sundt kvalitetsfoder for at forhindre vækstbetingede sygdomme, som kan ende med at få varige konsekvenser for hvalpen i sit senere liv. Ved et kvalitetsfoder findes dokumentation for, at foderet er udviklet til og afprøvet på hunde, og der foreligger undersøgelser på fordøjelighed og næringsindhold.

Det kan være utrolig svært at tyde indholdsfortegnelsen på mange typer hundefoder. De fleste har en næsten identisk fordeling af protein, kulhydrat og fedt, men disse værdier fortæller intet om, hvor fordøjelig og ”brugbare” disse er for hvalpen. En spand spildolie med en gammel lædersko indeholder måske den rette totale mængde fedt og protein – men begge dele er totalt ufordøjelige.

Der er desuden forskel i brugen af protein. En tommelfingerregel er, at pris og kvalitet hænger sammen. Det er svært at producere et kvalitetsfoder med højkvalitetsprotein og god fordøjelighed uden at det afspejler sig i prisen.

Foruden vækstbetingede lidelser er der også større risici for udvikling af bl.a. allergier, hud- og øreproblemer og kroniske mavetarmlidelser, hvis hvalpen er vokset op på et uoptimalt foder.

Kom endelig ind forbi klinikken og spørg dyrlægen eller vores veterinærsygeplejersker, hvis du har spørgsmål omkring det foder, som din hvalp spiser.

TANDSKIFTE

Din hvalp begynder at skifte sine tænder i 4-6 måneders alderen. Tandskifte starter ved fortænderne og arbejder sig bagud mod hjørnetænderne og de første kindtænder. En hvalp har 28 mælketænder, mens en voksen hund har 42 blivende tænder.

Det kan hænde, at en mælketand ikke falder ud, som den skal, og derfor bliver siddende sammen med den blivende tand. Oftest er dette en hjørnetand, og ejer oplever, at hunden har ”dobbelte” hjørnetænder. I de tilfælde er det nødvendigt at operere den tilbageholdte mælketand ud, da den ellers vil kunne skabe kroniske mundhuleproblemer og ikke give ordentlig plads til den blivende tand.

Når hvalpen er til sundhedsundersøgelse, vil dens tandstilling blive vurderet. Hvis hvalpen har en mælketand, der vokser forkert og op i gummerne eller i ganen, kan det også være nødvendigt at korrigere denne eller operere den bort, så hvalpen ikke har ondt, og så der er bedre omstændigheder for den blivende tand.

Forsikring / sygeforsikring

Der er i Danmark et lovpligtig krav om, at hunde er ansvarsforsikrede. 

Foruden dette tilbyder mange selskaber også en sygeforsikring. Der er mange fordele ved at lade sin hvalp sygeforsikre. De fleste forsikringer er overskuelige og betale og giver tryghed, hvis uheldet er ude. 

En sygeforsikring hjælper med at dække dyrlægeregningen, når dyret er sygt eller kommet til skade og har brug for eksempelvis blodprøver, røntgen eller lignende. 

Det siger vores kunder​

Se mange flere anmeldelser på Google

​​Er altid super glad og tilfreds med meget søde og meget kompetente dyrlæger samt assistenter.

​​

Deres nye Scanner er helt fantastisk og man kan scanne drægtige tæver allerede på dag 18 og men kan se meget mere end man kunne med de gamle scannere. DET ER SÅ VILDT !!

Lisa, ejer til Dobbermann 3 år

Jeg har haft en rigtig go oplevelse. Da min kat Duffi, begyndte at humpe og trække det ene ben op hele tiden, hun fik konstateret gigt, og skulle skifte foder og ha kosttilskud, og jeg vil bare sige, at vis man elsker dine dyr og vil dem det bedste, så lyt til det, når dyrlægen siger i skal skifte foder, Duffi har ingen gener haft siden hun skiftede foder.

Tak Tvingstrup.

Susanne, ejer af fire katte

​Super behandling vær gang, er kommet der både med katte og vores hund.

Få altid super god behandling og alle aftaler bliver altid overholdt.​

Rene, ejer af både hund og kat

​​Min chihuahua blev i dag tilset af en rigtig sød og omsorgsfuld kvindelig dyrlæge, hun tog sig tid og det var på mine og hundens præmisser. Tusind tak for god behandling.

Sara, ejer af Chihuahua 8 år

Vurderet 4.5 / 5 stjerner på baggrund af over 240 anmeldelser på Google

Kontakt os

TVINGSTRUP DYREKLINIK A/S

Gl. Århusvej 18, 8700 Horsens

Telefon: 75 66 72 00

E-mail: tv@tdkl.dk

Online booking: Bestil tid