Ormekur
Hvalpe kan inficeres med orm allerede i fosterstadiet og kan således fødes med orm. Desuden kan orm overføres fra tæven til modermælken og inficere hvalpene denne vej fra. Og vigtigst af alt, kan ormeinfektioner ske via indtagelse af kontamineret afføring. Der er altså rigelige måder, hvorpå en lille hvalp kan få orm. Derfor anbefales, at hvalpen får en ormekur på forskellige tidspunkter af sit liv. På den måde sikrer man sig, at hvalpen ikke kompromitteres af en ormebyrde, udvikler sygdom eller fejlernæring og opbygger et stærkt immunforsvar.
Det anbefales, at hvalpene har fået ormekur tre gange, inden de kommer fra opdrætteren. Når hvalpen kommer til sin 12-ugers sundhedsundersøgelse og vaccination med sin nye ejer, vil den få mere ormekur med hjem, så den kan behandles ved 12, 16 og 24 ugers alderen.
Læs mere om orm hos hund her.
Lopper, flåter og andre parasitter
Nogle hvalpe vil have lopper, når de kommer til dyrlægen første gang. Dette opdages oftest, fordi ejer synes, den klør sig, og der findes loppeekskrementer (eller endda lopper), når hvalpen kæmmes. Andre parasitter kan være flåter, øremider eller hårsækmider.
Øremider ses næsten kun hos unge hunde og yderst sjældent i dag. Det er forbundet med et umodent/sårbart immunforsvar, og hvalpen klør sig meget i ørerne og kan have sår og betændelse deri. Hårsækmider er ligeledes en sjælden parasit, der ses hos dyr med nedsat/modtageligt immunforsvar. Typisk taber hvalpen pels i områder, og kløe kan forekomme.
Vi ser efter alle disse parasitter og flere til, når hvalpen besøger os. Vi snakker om, hvorvidt vi kan forebygge nogle af disse parasitter, og hvad der vil være bedst i det specifikke tilfælde.
Læs mere om lopper og flåter her.
Fodring
Det er vigtigt, at hvalpe får et sundt kvalitetsfoder for at forhindre vækstbetingede sygdomme, som kan ende med at få varige konsekvenser for hvalpen i sit senere liv. Ved et kvalitetsfoder findes dokumentation for, at foderet er udviklet til og afprøvet på hunde, og der foreligger undersøgelser på fordøjelighed og næringsindhold.
Det kan være utrolig svært at tyde indholdsfortegnelsen på mange typer hundefoder. De fleste har en næsten identisk fordeling af protein, kulhydrat og fedt, men disse værdier fortæller intet om, hvor fordøjelig og ”brugbare” disse er for hvalpen. En spand spildolie med en gammel lædersko indeholder måske den rette totale mængde fedt og protein – men begge dele er totalt ufordøjelige.
Der er desuden forskel i brugen af protein. En tommelfingerregel er, at pris og kvalitet hænger sammen. Det er svært at producere et kvalitetsfoder med højkvalitetsprotein og god fordøjelighed uden at det afspejler sig i prisen.
Foruden vækstbetingede lidelser er der også større risici for udvikling af bl.a. allergier, hud- og øreproblemer og kroniske mavetarmlidelser, hvis hvalpen er vokset op på et uoptimalt foder.
Kom endelig ind forbi klinikken og spørg dyrlægen eller vores veterinærsygeplejersker, hvis du har spørgsmål omkring det foder, som din hvalp spiser.
TANDSKIFTE
Din hvalp begynder at skifte sine tænder i 4-6 måneders alderen. Tandskifte starter ved fortænderne og arbejder sig bagud mod hjørnetænderne og de første kindtænder. En hvalp har 28 mælketænder, mens en voksen hund har 42 blivende tænder.
Det kan hænde, at en mælketand ikke falder ud, som den skal, og derfor bliver siddende sammen med den blivende tand. Oftest er dette en hjørnetand, og ejer oplever, at hunden har ”dobbelte” hjørnetænder. I de tilfælde er det nødvendigt at operere den tilbageholdte mælketand ud, da den ellers vil kunne skabe kroniske mundhuleproblemer og ikke give ordentlig plads til den blivende tand.
Når hvalpen er til sundhedsundersøgelse, vil dens tandstilling blive vurderet. Hvis hvalpen har en mælketand, der vokser forkert og op i gummerne eller i ganen, kan det også være nødvendigt at korrigere denne eller operere den bort, så hvalpen ikke har ondt, og så der er bedre omstændigheder for den blivende tand.
Forsikring / sygeforsikring
Der er i Danmark et lovpligtig krav om, at hunde er ansvarsforsikrede.
Foruden dette tilbyder mange selskaber også en sygeforsikring. Der er mange fordele ved at lade sin hvalp sygeforsikre. De fleste forsikringer er overskuelige og betale og giver tryghed, hvis uheldet er ude.
En sygeforsikring hjælper med at dække dyrlægeregningen, når dyret er sygt eller kommet til skade og har brug for eksempelvis blodprøver, røntgen eller lignende.