Figur 3: Skema til bedømmelse af kattes vægt
Sygdomme som ofte ses hos overvægtige katte
Gigt
Katte er normalt et meget adræt og let dyr og deres knogler og led er bygget til, at katte hopper op og ned fra træer og høje steder. Dog, er der højere risiko for at katten kan udvikle gigt, hvis den i en længere periode af sit liv, er overvægtig. Dette skyldes at led og knogler belastes markant mere, når katten er overvægtig og der stilles højere krav til genopbygningen og reparationen af alle leddenes strukturer. Hvis katten, udover at være overvægtig, også er en ældre kat, ses der, som skrevet tidligere, ændringer i kroppens processer og derfor langsommere heling og genopbyggelse af leddenes strukturer. Dette øger ydermere risikoen for udviklingen af gigt hos katten.
Katte diagnosticeres sjældent med gigt, og dette skyldes at katte sjældent viser tydelige symptomer på det. Det kan skyldes at gigt er en progressiv lidelse og derfor langsomt bliver værre, samt at katte sjældent viser tegn på smerte og sårbarhed. Symptomer på at katten lider af gigt, er oftest at den er mindre villig til at hoppe op i møbler og/eller at katten halter eller går stift efter hvile. For at diagnosticere gigt, er det nødvendigt med en grundig klinisk undersøgelse og en røntgenoptagelse. På røntgenbilleder kan man se graden af forandringerne og derved fastlægge den mest optimale behandling for katten. Behandlingen består oftest af smertestillende medicin og vægtkontrol. Man vil altid forsøge at finde den laveste dosis af den smertestillende medicin, hvor katten er smertedækket. Det betyder at man oftest starter på en høj dosis og langsomt trapper den ned, indtil den laveste dosis findes. Da gigt ikke kan helbredes, vil behandlingen oftest være livslang. Hvis katten er overvægtig, skal den tabe sig og nogle katte kan efter vægttabet undvære smertestillende medicin på grund af den mindre belastning af leddene.
Sukkersyge
Sukkersyge skyldes mangel på, eller ophørt effekt af insulin. Hos overvægtige katte, er årsagen til manglen, at de celler som normalt producerer og udskiller insulin ikke længere fungerer. Denne dysfunktion ses når cellerne i en længere periode har været overbelastet. Overbelastningen af cellerne, sker da overvægtige katte ofte har forhøjet blodsukker. Det betyder, at der er et større behov for insulin til at nedbryde og omdanne blodsukkeret. Dette øgede behov udtrætter cellerne, som til sidst stopper med at producere insulin.
Katte som har sukkersyge, vil ofte tabe sig, på trods af at de indtager samme mængde foder som de plejer. Derudover begynder de at drikke meget
og tilsvarende urinere mere end de plejer. Syge katte vil ofte stoppe med at pleje deres pels og dette ses også ofte hos katte med ukontrolleret
sukkersyge. Uden pelspleje, får kattene en fedtet og strittende pels og kan på sigt begynde at lugte.