​Fodring af kanin

Kaniner er nøjsomme dyr, der fra naturens side kan klare sig med en meget sparsom diæt, bestående overvejende af plantefibre (hø og græs). Fibre stimulerer god tarmmotorik og -funktion, samtidig med at det slider kaninens tænder.

Kaniners vigtigste spise er hø, der skal udgøre 80-85% af dens daglige foder. For at få den bedste tarmfunktion samt slid af tænderne skal kaninen ”græsse”/indtage plantefibre 4-6 timer dagligt. Ligesom heste foregår størstedelen af kaniners fordøjelse i blindtarmen og tyktarmen, hvor de har en kompleks bakterieflora, der hjælper dem til at fordøje og omdanne hø og græs til næringsstoffer og vitaminer. Disse bakterier fungerer bedst ved komplekse plantefibre, så tilbydes kaninen mere sukkerholdigt foder, eksempelvis store mængder frugt eller frisk forårsgræs, kan dette medføre ubalance i bakteriefloraen, en såkaldt dysbiose, der kan medføre diarré, manglende optagelse af cæcotrofer og en øget gasproduktion i kaninens tarm. Der findes mange typer hø tilgængeligt som kaninfoder, hvor Timothy hø er den bedste kvalitet. Hø af typen Alfalfa bør gives med forsigtighed grundet et højt indhold af calcium, der øger risikoen for urinvejssten.

Foderpiller

​En kanin, der får en varieret kost med hø af høj kvalitet, græs og bladgrønt som supplement behøver som udgangspunkt ikke foderpiller. Dog fungerer foderpiller som et godt supplement med vitaminer. Der er dog stor forskel på de forskellige fodertyper, der tilbydes til vores kaniner. Groft set kan man opdele foderet i müsliblanding og komplette foderpiller.

Müsliblanding er ofte farverigt og sjovt at se på og består af en kombination af separate ingredienser, der tilsammen udgør et kompletfoder. Ulempen ved müsliblandinger er, at de tillader kaninen at sortere og selektere i føden. Kaniner er ligesom børn (og slikglade voksne) – de går efter det, de synes smager bedst. Ofte resulterer det i, at der levnes bestemte typer af foder, fordi det ikke er så spændende for kaninen. Bliver foderet så fornyet, vil kaninen igen spise de dele, som den bedst kan lide. På den måde får kaninen ikke fuldt udbytte af foderblandingen og kan komme til at mangle bestemte vitaminer og mineraler.

Komplette foderpiller består af flere ingredienser, der er blandet og presset sammen til én ensartet foderpille. Det forhindrer kaninen i at selektere og sørger på den måde for, at hver pille har et afstemt og balanceret indhold af vitaminer og mineraler.​

Grønt

Der findes mange forskellige slags grønt, som kan indgå i en god kanindiæt. En kanins foder skal bestå af ca. 15% grønt og svarer til ca. 1 dl per kg kropsvægt. Størstedelen af den mængde grønt skal bestå af mørkt bladgrønt som skvalderkål, friske krydderurter (eg. dild, basilikum, mynte) og mælkebøtteblade. Bemærk at mælkebøtter kan have en diuretisk effekt, så din kanin kan komme til at tisse mere. En mindre del af grøntrationen skal udgøres af rodfrugter og hårde grøntsager rødbede, pastinak og kål. Disse skal introduceres langsomt, særlig kålen, for at kaninen ikke får ondt i maven. Forskellige grøntsager og rodfrugter som rødbede kan give kaninens urin forskellige farver, så en rødlig urin betyder ikke nødvendigvis, at kaninen har blod i urinen, hvis den for nylig har spist rødbede. Hvis du er bekymret for sin kanins urin, anbefaler vi altid, du tager kontakt til en dyrlæge.

Grene

Grene kan være et rigtig godt supplement til foder, og som kaninen kan bruge til at underholde sig med, gnave i samt slide sine tænder på. Arter som piletræ, friske æblekviste, bøg og hassel er veltolereret.​

Snacks

Sukkerholdige produkter som frugt bør gives i begrænset mængde for at forhindre dysbiose. Foruden de mest almindelige frugter som æble og banan, der har et højt sukkerindhold, inkluderes også gulerødder samt rød og gul peberfrugt. På klinikken tilbyder vi en oversigt over nogle af de mest almindelige frugt og grønt, og hvorvidt disse er bedst egnet som snacks eller en del af din kanins daglige ration af grønt.

Cæcotrofer

Kaniner har i princippet to typer afføring: En blød, slimet klat og den tørre, hårde runde kugle. Den bløde afføring kaldes for cæcotrofer, og denne ses sjældent af ejeren, da kaninerne æder denne. Oftest spises de direkte fra bagenden. Cæcotrofer, der ikke er blevet spist af kaninen, kan af ejeren fejlagtigt tolkes som diarré. Hvis en kanin ikke spiser sine cæcotrofer, er det tegn på, at der er noget galt, og det anbefales at kontakte dyrlægen. Årsager kan være både sygdom og diæt. Foruden sygdom og smerter kan en diæt lav på fibre (hø, græs) og høj på kulhydrater og proteiner føre til en ophobning af cæcotrofer.​

Sygdom

Da kaninen er et byttedyr, er det sjældent den viser tegn på smerte og ubehag. Det mest tydelige tegn er, hvis kaninen stopper med at spise. Selv 24 timer uden foder øger risikoen for, at kaninen kan udvikle en fedtlever. Fedtlever er en tilstand, der opstår, når kroppen forsøger at omdanne sine egne depoter til energi ved for stor en hastighed. Det er derfor vigtigt, at kaninen ikke stopper helt med at spise. Kontakt dyrlægen, hvis du er bekymret for din kanins appetit og velværd.​

Det siger vores kunder​

Se mange flere anmeldelser på Google

​​Er altid super glad og tilfreds med meget søde og meget kompetente dyrlæger samt assistenter.

​​

Deres nye Scanner er helt fantastisk og man kan scanne drægtige tæver allerede på dag 18 og men kan se meget mere end man kunne med de gamle scannere. DET ER SÅ VILDT !!

Lisa, ejer til Dobbermann 3 år

Jeg har haft en rigtig go oplevelse. Da min kat Duffi, begyndte at humpe og trække det ene ben op hele tiden, hun fik konstateret gigt, og skulle skifte foder og ha kosttilskud, og jeg vil bare sige, at vis man elsker dine dyr og vil dem det bedste, så lyt til det, når dyrlægen siger i skal skifte foder, Duffi har ingen gener haft siden hun skiftede foder.

Tak Tvingstrup.

Susanne, ejer af fire katte

​Super behandling vær gang, er kommet der både med katte og vores hund.

Få altid super god behandling og alle aftaler bliver altid overholdt.​

Rene, ejer af både hund og kat

​​Min chihuahua blev i dag tilset af en rigtig sød og omsorgsfuld kvindelig dyrlæge, hun tog sig tid og det var på mine og hundens præmisser. Tusind tak for god behandling.

Sara, ejer af Chihuahua 8 år

Vurderet 4.5 / 5 stjerner på baggrund af over 240 anmeldelser på Google

Kontakt os

TVINGSTRUP DYREKLINIK A/S

Gl. Århusvej 18, 8700 Horsens

Telefon: 75 66 72 00

E-mail: tv@tdkl.dk

Online booking: Bestil tid